Őssejt és telomeráz

Hajvizsgálat-hajhullás-telomeráz

 

Mi az őssejt, és mivel kell stimulálni?

Hogy kapcsolódik ehhez a telomeráz?

 

haj

Az őssejt olyan sejt, amiből nagyon sokféle sejt lehet. Az embrionális őssejtből tulajdonképpen bármilyen. A minket érdeklő típus a follikuláris őssejt, aki a tüszőben, annak egy kis duzzanatában lakik (a képen lent, a piros rész). Van belőle néhány (nem sok) egy tüszőben, és alapvetően nem nagyon csinálnak semmit, amíg a haj nő vagy a növekedés megállt. Ha a bőr megsérül vagy megég, az őssejtek segítenek a regenerálódásban, de egyébként nincs aktivitásuk.

Amikor az öreg hajszál kihullik, és újat kell képezni, az őssejt felébred, és elkezd – ráérősen – osztódni. Az egyik utódsejt marad őssejt, a másik elindul lefelé, és mátrix-sejtté alakul, ami azután intenzív osztódással előállítja a hajszálat.

A mi gondunk az, amikor az őssejt nem indul be elég hamar, vagy egyáltalán. Ilyenkor nem lesz új hajunk, és kopaszodni kezdünk. Jó eredményeink vannak viszont egy almakivonattal, amelyik az őssejteket stimulálja.

A kivonat nem akármilyen, először is svájci, másodsorban olyan almafából készül, amelyik almája nagyon télálló, mert a sejtosztódás nem áll le benne a leszedés után sem. Viszont ebből az almafából már mindösszesen pár darab lelhető fel. Ezért persze nem ezeket vagdossák apróra, hanem szövettenyészetbe fogták a sejtjeiket, és ebből a tenyészetből készítenek kivonatot. A kivonat stimulálja és védi az (emberi) őssejtet.

A kivonat gyorsan elterjedt pl. arckrémekben, és nagy lendületet kapott a dolog, amikor néhány amerikai híresség elszólta magát, hogy neki milyen jót tesz. Tegyük fel,  tényleg jót tesz nekik, miért is ne. A mi vendégeinknek is jót tesz, csak ők hiába mondják, nem kapnak nagy nyilvánosságot. Egyelőre.

Másfelől az még rendben is van, hogy stimuláljuk az őssejtet, de ahhoz, hogy osztódjon, telomer kell. A telomer a kromoszóma farka, aminél fogva a két adag kromoszóma szétvándorol a két utódsejtbe.  Sajnos, a telomer minden osztódásnál rövidül, a végén már nem tud a sejt osztódni. A telomeráz növeli a telomer hosszát, de általában kevés van belőle, többek közt ezért öregszünk. Így hát pótoljuk egy kicsit, méghozzá egy nagy tudású, bár fura magyar nevű növény, a bajkáli csucsóka segítségével. A csucsóka, avagy Scutellaria, kínaiul Huang-qin kivonata nem tartalmaz telomerázt, hanem a saját telomeráz-termelést segíti.  A növényt régóta használják magas láz, fertőzések, epilepszia, rák ellen, a kínai gyógyászat egyik leggyakrabban felírt gyógynövénye.

A mi egyik eszközünk is az őssejt stimulálás valamint a telomeráz serkentés, ezt a hatást rejtjük kezeléseinkbe, illetve az ajánlott kezelő termékek hatóanyagai is eszerint látják el feladataikat. Így kívánjuk elérni, hogy a haj önálló erejéből képződjön, olyan folyamatok által, ami alapvetően is az egészséges haj létrejöttét eredményezi.

Innen folytatjuk.