Akupresszúra

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) a világ egyik legrégebbi, (úgy kb. 3000 éves) rendszerbe foglalt, jól megalapozott orvoslása. Ennek kezdetektől fogva fontos része, a kínai masszázs, más néven, akupresszúra. Maga az akupresszúra szó latin eredetű, (acus= tű, pressus= nyomás, összeszorítás) a kínai masszázs szinonimája. Elméleti háttere, azonos az akupunktúráéval, csakhogy, itt mechanikus ingerrel hatnak ugyanazokon a pontokon, amelyekbe az akupunktúra alkalmazásával tűt szúrnak. A tű inger épp úgy, mint a nyomás inger, a bőrből „idegi közvetítéssel” a gerincvelőbe jut, ahonnan a továbbiakban sokrétű, összetett pálya rendszereken keresztül váltja ki hatását. A mechanikus ingerlés, kézzel, az ujjakkal történik. Egyes esetekben segédeszközök használatát is igénybe vesszük.

Pl: Gyógynövény magvacska, „nyomótű”, mágnes golyócska, elektro-akupreszzúrás pont stimulátor, stb…

Az akupresszúrás pontok helyének meghatározásához a legfontosabb jellemzés a nyomásérzékenység. Ez megkönnyíti az akupresszőr munkáját. Tizennégy meridián, vagy energia csatorna fut végig az emberi testben. Minden meridiánnak saját feladata van az egészséges állapot fenntartása érdekében. Ha a szervezet ebből kibillen, a meridián nem tudja ellátni feladatát, és „megbetegszünk”. Minden energia vezeték saját pontokkal rendelkezik.

A kibillent egészségi állapot bekövetkezte után, akupresszúrás pontok stimulálásával, a meridiánok harmonizálásával, visszaállítható az egészséges egyensúly.