Anna

Anna 2008 júliusában keresett fel a tarkó felső területén kialakult foltos kopaszodásos (Alopécia Areata) problémájával.

Életének ebben a szakaszában elég nehéz időszakot élt át, munkahelyén is nagyon sokat kellett teljesítenie. Szervezetét megviselte a fokozott idegi megterhelés és a kimerültség állapota, amely a hajállományra is kihatással volt.

Az ilyen jellegű túlterheltség hatására a szervezet energetikai rendszerében zavar támad, működése összeomlik, az immunrendszer is gyengül és nem tudja ellátni teljes körűen feladatát. (ilyen és ehhez hasonló, meggyengült állapotban nagyon könnyen lehet lebetegedni például influenzajárvány idején)

Az anyagcsere folyamatok felgyorsulnak, a szervezet vitamin és nyomelem háztartása nagyon rövid idő alatt minimálisra csökken, ha a megfelelő pótlása elmarad. A tápanyag, vitamin és nyomelem hiány a fejbőrön – a skalpdiagnosztikai elrendeződés szerint, a zsigerek működésénél – jelentkezett, Alopécia Areata-t okozva.

A megfelelő terápia kidolgozása után indult meg a rendszeres kezelés, amely segítségével a fejbőrön keresztül tápláltuk a hajhagymákat, az étrend átrajzolása pedig belsőleg támogatta teljes szervezetét, ezáltal hajállományát is. Nagyon fontos az étrend. A vas, a magnézium, a szelén nagyon gyorsan kiürül a szervezetből, a B vitamin sor, a C-vitamin, az E és A-vitamin bevitele kulcsfontosságú. Gabonafélék, a zöld színű zöldségek (pl brokkoli, petrezselyem), a különböző zöldségcsírák rendszeres fogyasztásával a szervezet vitalitásának javulása már 1-2 hét alatt érezhető.

Az eredmények gyorsan megmutatkoztak, a tüszőképződés megindult, és megjelentek az új hajszálak, megindult a sűrűsödés. Hétről hétre változott az állapot, az újonnan kinőtt szálak szerencsére megmaradtak, erősödtek, színt nyertek, így a folt mérete látványosan csökkent. Nagyjából egy év kellett ahhoz, hogy a teljesen hajatlan terület ismét hajassá váljon és rendesen nevelje az új szálakat.

Sajnos a foltos kopaszodás (Alopecia Areata) olyan jelenség, ami ha egyszer kialakul, onnantól kezdve hajlamszerűen visszatérhet, majd egy idő elteltével, ami egyénenként több vagy kevesebb, rendeződik teljesen.

Ez esetben is így történt, két évvel később ismét jelei voltak az Alopecia Areata visszatértének, melyet időben sikerült megállítani, szerencsére gyorsan és pozitívan reagált az újbóli kezelésekre.

El kellett fogadni a tényt, hogy a folyamat egyelőre nem maradhat abba, szinten tartó kezelést rendszeresen alkalmazni kell.

A haj szép állapotú, a folt eltűnt, ennek érdekében havonta, hathetente találkozunk.

Vissza a foltos kopaszodás témára