Erika

Erika esetében, egy nagy terjedelmű, tulajdonképpen teljes hajelvesztésről (Alopécia Totalis) beszélünk. Foltokban kezdődő hajhullás eredményeként szinte haj nélkül kezdett bele abba a folyamatba amiben nagyon sokan már bele sem vágnának, mivel reménytelennek vélik a küzdelmet.
Valóban komoly lépéseket és elhatározásokat kellett tenni, hogy újra esély legyen arra, hogy a hajállomány újraépüljön, megerősödjön és ami a legfontosabb, meg is maradjon.
Fiatal kora is inspirálhatta az akkor még igen csak teenager korban lévő lányt, hogy nem fogja így leélni életét, megpróbál mindent, amit csak tud.
Belekezdett, vállalta, hogy átalakítja étrendjét, életmódját és kitartóan jár a kezelésekre.

Nézzük most azt, hogy mit hozott számára az első év, hogyan alakult a hajnövekedés és a sűrűsödés a szinte teljes kopasz állapotához képest.

 

A képeken már egy előrehaladott javulási stádium látható, Erika haja, vélhetőleg fiatal kora miatt is, meglehetősen gyorsan, jól reagált a kezelésekre, a vitamin- és nyomelemekben gazdag táplálkozásra. A képsorozat vége felé már volt fedőképessége hajának, így a hiányos területek elrejtve maradtak.

 

Miről is volt szó ekkor:

 

  • Vírusfertőzés okozta Alopécia Areata lépett fel
  • Pár hónappal később romlott a helyzet sajnos és Alopécia Totalis stádiumba került
  • A kezelések hatására, kezdetben lassú majd végül jó ütemben megindult az új vellus képződés
  • Az akupunktúrás kezelések és a terápiás synergia pakolások hatására folyamatos anagén növekedést tapasztaltunk.

 

Nézzük, hogy látta Erika a helyzetét, amikor még az elején jártunk.

„Az egész betegségem 2002 augusztusában kezdődött. Ekkor vettünk észre egy kicsiny kopasz foltot a fejemen. Augusztus végén elmentünk a Vörösvári úti rendelőintézetbe, ahol különböző vizsgálatokat végeztek (vérvétel, fogászat, hasi ultrahang vizsgálat, pszichológus, fül-orr, gégészet, vizelet stb.). Az elvégzett összes vizsgálat negatív eredményt mutatott. Ennek nagyon örültünk, de ez mit sem változtatott az egyre növekvő folt javulásában. Mivel itt nem értünk el eredményt a gyermekkorházban kerestünk orvost, aki esetleg segíthet, hisz én ekkor 12 éves voltam. 2002 szeptemberében újra végig csináltunk az összes orvosi vizsgálatot, leleteket, egyebeket, az eredmény most is negatív volt. Több orvos is foglalkozott velem, különböző ecsetelőket írtak fel, amelyeket folyamatosan használtunk. Két alkalommal bent is feküdtem és ott is kezelték a fejbőrömet.
A kezelést ambuláns folytattuk, rendszeresen jártam heti egy-két alkalommal ecsetelésre. A folt egyre nagyobb lett, már csak kendőben tudtam járni. Időnként pihehajak növekedése észlelhető volt, de ez sajnos nem erősödött meg, a meglévő meg már szinte teljesen elhullott. Több, mint két évig folytattuk ezeket a kezeléseket, de sajnos nagyon kevés eredménnyel. Szüleimmel úgy döntöttünk, hogy felkeressük a hajgyógyász stúdiót és természetgyógyászati kezelésekkel próbálkozunk. 2004. október végén kezdtük el a kezeléseket és most 2005. november elején már nagyon jól látható, hogy mennyit változott az állapotom. Nagyon szépen nő a hajam a 13 hónapos kezelés hatására.

Bízom abban, hogy végre újra kendő nélkül járhatok és szabadon fújhatja a szél tincseimet, de nem akarom elkiabálni a dolgot! Remélem sikerül!”

Szakértői szemmel is kihívás volt ezt a helyzetet felfogni és orvosolni, hiszen egy kislányról volt szó, akinek az életét törte volna ketté egy ilyen probléma.

Erika 2004. október végén keresett fel Édesapjával, hajproblémájával kapcsolatban. Sajnos nem egyedi eset, amit Ők átélnek. Az egyre növekvő kopaszodó folt sok stresszt vont maga után. Hát még akkor, amikor több helyen is elkezd foltosodni! Természetesen szükség van az orvosi vizsgálatokra, hisz minden lehetséges okot meg kell keresni. Sok esetben okozhatja az itt kialakult állapotot gyulladás, góc, fertőzés, pszichikai stb. probléma. Ha ez kimutatható, könnyebb megtalálni a gyógyulás útját. Ha a leletek negatív eredményt mutatnak, más irányban kell keresni az okokat. Ezt tettük mi is. Erika étkezése, folyadékbevitele, a megfelelő nyomelemeket tartalmazó élelmiszerek fogyasztása – elsődleges feladat volt. A megfelelő hajgyógyászati készítmények alkalmazása csak ez után következett. Fiatal szervezete nagyon jól reagált a felállított terápiás kezelésre, ezért aránylag rövid idő alatt elkezdett feltáplálódni igen nagyon tápanyaghiányos haja. Bébihaja megerősödött, új hajszálnövekedés folyamatosan tapasztalható és most már nagyon jól látható. Hosszú idő kell még ahhoz, hogy hajállománya olyan legyen, mint régebben, de mindketten nagyon bizakodóak vagyunk. Nekem könnyebb, hisz én csak kezelem Őt, de nagy öröm látni, hogy egyre többet mosolyog, halk szavait néha hallatja és már nem hajtja le a fejét, ha hirtelen valaki ránéz. Pár hónap múlva új fotókat készítünk és reméljük mindketten, hogy a változás a várt eredményt fogja mutatni.

Őry Katalin

 

  • Időközben előfordult, hogy kialakultak újra areatas foltok, de a növekedés és sűrűsödés nem állt le.
  • A lézerakupunktúrás kiegészítő kezelés és a személyre szabott diéta segítségével elértük, hogy szép vastag szálú haj képződjön, folyamatosan növekedjen, sűrűsége egyenletes, folt nélküli legyen.

A kitartás megmaradt, az étkezésben beállított változtatások folyamatosan táplálták a lány szervezetét és a kezelés is folytatódott tovább. Az eredményekről természetesen képek készültek, hiszen büszkék vagyunk arra először is, hogy egy fiatal korban lévő ember felvállalva problémáját megmutatta magának és nekünk is, sőt mindenkinek, hogy végig tudja csinálni, valamint büszkeséggel tölt el minket az is, hogy legjobb tudásunkat nyújtva képesek voltunk segíteni Erikának.

Mára már havonta egyszer ha találkozunk, inkább csak hat hetente, hogy lássuk, minden rendben van-e és természetesen egy állapotmegóvó kezelést is elvégzünk.

Erika feladata, hogy megtartsa a jelenlegi állapotát, megfelelően étkezzen, ne bántsa haját festéssel, hajvasalással és egyéb vegyi, mechanikai behatásokkal.

 

Tehát, mire is volt szüksége Erikának?

  • Étrend megváltoztatására, mely táplálta őt és nem csak jól lakott tőle.
  • Erős, tápanyagpótlásra közvetlenül fejbőrön keresztül.
  • Mind ezt pozitív hozzáállással kellett felvállalnia és elismerni, hogy akár évekbe is telhet.
  • Kezelésének második szakaszában már lehetőség volt lézerakupunktúrával is segíteni, ami egy fejlett technikai lehetőség.

Vissza a foltos kopaszodás témára