Hajhullás


Jelentkezem hajvizsgálatra

Hajhullás, hajritkulás, diffúz hajhullás

A természetes hajhullás, a hajállomány megújulása, teljesen hétköznapi folyamat. Egy körforgás eredménye, melyben a kifejlődött hajszálak idővel kihullnak és helyükbe új szálak növekednek. Nem beszélünk igazából problémáról.

Amennyiben a hullást nem követi elegendő mennyiségben új hajszál, tehát a fejbőr rétegeiben nem indul meg sejtképződés, a pótlás lelassul vagy megszűnik, akkor válik problémává a hajhullás, sajnos megkezdődik a hajritkulás folyamata. Ebben az esetben viszont mielőbb meg kell kezdeni a haj gondozását, a vele való törődést, ami már túlmutat a hajápolás felületes tevékenységein.

A hajhullás fajtájának illetve a kezelés formájának pontos meghatározása a mai napig megosztja a szakembereket. Annyi biztos, hogy aki szeretne megoldani egy problémát annak nagy hangsúlyt kell fektetnie a kialakult probléma körüli előzmények (kórelőzmény) áttekintésére, ami rettentő sokat jelent. Az előzményekre történő visszavezetés adhatja meg a választ a kiváltó ok kérdésére, melynek ismerete az egyik legnagyobb érték a szakember és természetesen az alany számára egyaránt.

 

A hajhullás, folyamatát tekintve három, területi kialakulását, “eredményét” pedig két csoportra bonthatjuk.

Kóros
Ebben az esetben a hajhagymák élettani folyamatában történik deformitás. Ez annyit jelent, hogy a ciklusok időtartalma lerövidül, az érintett hajszálak jóval korábban kerülnek elhaló, kihulló fázisba.

Krónikus
Amikor a hajszálak lassan, fokozatosan hullnak. Ez egy rejtőzködő folyamat, eleinte észre sem vehető, elvékonyodó hajszálak, csökkenő hajtömeg jelentkezik. Esetenként előfordul, hogy a folyamat egy-egy lökést kap, felerősödik a hullás, majd mérséklődik.

Akut
Hirtelen, nagy intenzitású hajhullás. Sokk szerű lélektani hatásokat, komoly, gyulladásos megbetegedéseket kísérő jelenség.

  • Lokális
    Ez a forma utal arra, hogy egy adott területen kialakuló, foltban vagy sáv formában jelenik meg. Az élesen elhatárolt, jól körülírt esetben rövidebb ideje fennálló problémáról van szó. Elmosódott határvonalú estben régebbre visszavezethető a probléma oka.
  • Diffúz
    Ebben az esetben a hajhullás egyenletesen, a teljes hajas fejbőr területén megindul, intenzitása változó lehet.

 

A hajhullás sok esetben komplex problémán alapszik, fokozott figyelemmel kell kivizsgálni. Az itt említett fogalmak pusztán alapjai a szóban forgó problémának. Általában kevés az informatív előzmény, csak a tény áll rendelkezésre, így nagyon sok múlik a szakember meglátásán.

Nem elhanyagolható dolog az sem, hogy egy kialakult hajhullás visszafordítható (reverzibilis) vagy nem visszafordítható (irreverzibilis). Utóbbi esetben a folyamat lelassítása érhető el.

 

 

 

Kezelése:

Nagy figyelemmel megvizsgált hajhagymák, alapos fejbőranalízis, lehetőségekhez képest mélyre ható kórelőzmény elemzés. Ezt követően szükség szerint a kísérő tünetek kezelése, sejtifjítás, intenzív tápanyag ellátás. Gyakran felmerül orvosi kivizsgálások kikérése, például pajzsmirigy vagy inzulin rezisztencia vizsgálat.

A hajhullás komoly problémából is eredhet! Spóroljon időt és energiát, forduljon szakemberhez! Alapos hajvizsgálat után hatékonyabban kezelheti problémáját és hamarabb célt ér.

 

Derítse ki, mi a hajhullás oka és hogyan kezelheti eredménnyel! Mi segítünk!

Jelentkezzen online, most 10% kedvezménnyel!

Jelentkezem hajvizsgálatra