Tudástár

Az alábbi sorokban olvashat olyan tudnivalókról. amelyek a mindennapokban fordulnak elő és rendszerint visszatérő problémákat okoznak a hajállomány illetve a fejbőr számára. Foglalkozunk a szervezet működésével és az olyan összefüggésekkel melyek eredménye hajprobléma. A tartalom folyamatosan bővül.

Rejt-e magában a sapka viselése veszélyeket?

Igen, mind a mellett, hogy a sapka használata nagyon fontos a téli hónapok alatt, oda kell figyelni a rendszeres és alapos tisztításra. Egy hét használat után mindenképpen ajánlott a sapkát kimosni és teljesen megszárítani. A sapka alatt előfordulhat, hogy a fejbőr némileg megizzad. Ekkor a haj befülledhet, aminek következtében lelapul és zsíros hatást mutat magán. Ilyenkor legtöbbször megmossuk hajunkat, de ha a sapkát nem, akkor a jelenség hamarabb visszatérhet sőt, kellemetlen szagokat is okozhat. Egy sapka kézzel történő átmosása nem több mint 10 perc. Szánjunk rá időt.

Jótanács: Hűvösebb idők esetén, induláskor, még a zárt helyen tegyük fel a sapkát. Ne várjuk meg míg a kinti hideg lehűti a hajat és a fejbőrt. Érkezéskor, amint zárt helyre értünk, vegyük le, ne hagyjuk, hogy felmelegedjen a sapka, kimelegedjen a fejbőr.

További témák:

Rejthet-e a kalap hordása veszélyeket?

A kalapok hordása során előfordulhat, hogy a fejbőr izzadni kezd. A fejfedő alá szorult levegő befülled, melynek következtében a haj lelapul és zsíros állagú lehet. A haj megmosásán felül, ne feledjük a kalapokat is kezelni. Sajnos kimosni nem lehet, ezért talán legegyszerűbb mód, ha gyógyszertárban vásárolt fertőtlenítő spary-vel szórjuk be legalább hetente egyszer, de ajánlottabb heti 2-3 alkalommal, illetve szükség szerint. A frissen beszórt kalapot ne tegyük azonnal a fejünkre, hagyjunk száradási időt, például egy éjszakát.

Jótanács: Hűvösebb idők esetén, induláskor, még a zárt helyen tegyük fel a kalapot. Ne várjuk meg míg a kinti hideg lehűti a hajat és a fejbőrt. Érkezéskor, amint zárt helyre értünk, vegyük le, ne hagyjuk, hogy felmelegedjen a kalap, kimelegedjen a fejbőr.

Motorozik és viszket a feje?

A bukósisak belsejében gyakran előfordul, hogy izzadás alakul ki, a levegő befülled. Ebben a közegben nagyon jól érzik magukat a baktériumok, és akik érzékenyek az ilyen jellegű fertőződésre, azoknak komoly bosszúságot okozhatnak. Ajánlott tehát a sisakokat akár napi gyakorisággal fertőtlenítővel kezelni, sőt ha lehetőség engedi, akkor kettő sisakot váltva használni. Nyári időszakban különösen veszélyes ebből a szempontból vizes hajra feltenni a sisakot. Hónapokig tartó küzdelem lehet a következménye.

Ön szemüveges? (Napszemüveg esetén is.)

A fül feletti, pár cm magas fejbőr terület sokaknál egyfajta stressz vonulat. Ezen a területen sajnos kialakulhatnak kellemetlen, viszkető tünetek, ilyenkor enyhe elfertőződés is előfordulhat. A szemüveg szárai pont ezen a területeken támaszkodnak fel. Ha a fent említett jelenséget tapasztalja magán, hajmosások, illetve kezelések után ne feledje a szemüveg szárait is tisztítani, fertőtleníteni. Fontos odafigyelni arra, hogy a szemüveg szárainak anyaga (színe) hogyan reagál a fertőtlenítő szerekre.

Gyakran hallgat zenét fejhallgatóval?

Amennyiben visszatérően érez irritációt, viszketést fülei körül mindenképpen ajánlott a megfelelő kezelés mellett odafigyelni a fejhallgató párnáinak fertőtlenítésére. Ügyeljen arra, hogy a fertőtlenítés ne károsítsa a fejhallgató anyagát, színét.

Egy fésű egy családban?

Előfordul, hogy egy családban, mondjuk úgy, kézről kézre jár egy fésű. Ilyenkor fordul elő, hogy egy valaki „szétosztja” azt a baktériumot, amit valahol összeszedett, kellemetlenséget okozva ezzel mindenkinek. Célszerű lehet otthonra mindenkinek saját eszközt beszerezni, ezzel is csökkentve a fertőződés veszélyét, a használatban lévő fésűket pedig rendszeresen tisztítani.

Hány éve hordja ugyan ott a hajválasztékát?

A választék mentén évek alatt kialakulhat ritkulás, aminek köszönhetően jobban látszik a fejbőr, kellemetlen széles sáv alakul ki abban a vonalban. Sötét hajnál, illetve sötétre színezett hajnál ez kiemelkedően érzékelhető, a fejbőr zavaróan látszik a hajszálak között. Cserélje, változtassa hajválasztékát rendszeresen és megelőzheti a kiritkulást, ráadásul, megjelenését is frissítheti időről időre.

Gyakran fogja copfba haját?

A jó szorosra fogott copf esetében igazából folyamatosan húzzuk saját hajunkat. Ideig, óráig ennek nem érezzük hatását, viszont, egyéntől függően, szépen lassan elkezdik megadni magukat a hajszálak és egymás után elhullnak. Először az elülső hajkontúr vonala húzódik hátrafelé, majd a teljes fejbőr területén érezhetővé válik, hogy fájnak, húzódnak a hajhagymák. Kevés folyadék fogyasztás okozta dehidratáció esetén ez az érzet hatványozódhat, úgy érezzük, „fáj” a hajunk. Lazítsunk a köteléken, csak akkor fogjuk szorosra a hajat, ha fontos, mint például edzés közben, táncolásnál, fellépésnél. Hagyjunk a hajnak több szabad mozgást, meg fogja hálálni.

Szép, egyenes szálú hajat szeretnék!

A haj kiegyenesítésére számtalan próbálkozás látott már napvilágot, a vegyi kezeléstől a haj vasalásáig. Utóbbi talán a népszerűbb, de sajnos ezt sem lehet a végletekig csinálni büntetlenül. Nehéz, továbbá nagy idő és figyelem igényű a haj kíméletesnek mondható vasalása. A „gyorsan megvasalom a hajam” módszer nem ezek közé tartozik.  Ha nem szeretné elveszíteni idő előtt hajállománya nagy részét, ne húzza a haját, segítsen ellen tartani a hajnak úgy, hogy egyik kezével fogja a tincset, míg a másikkal vasalja és ez alatt ügyeljen arra, hogy ne égesse meg magát. Ne hevítse túl a hajat, a lassú mozgás kiszárítja, a sok ismételt lehúzás pedig ritkítja a hajat. Az utóbbi két dolog, kiszárítás és kitépés a legveszélyesebb dolog a vasalásnál.

Hajszárítás vagy valami olyasmi?

A magas hő fokozat, nagy fordulatszámon történő szárítás, miközben a gépet 5 cm-re sem tartjuk a hajunktól. Ne így csinálja! Amennyiben Ön nem beszárítja haját hajmosások után akkor kerülje el a haj túlhevítését. A tűzforró levegő csak hajformázásra való, ha már használni kell valamire. Ne állítsa kettes hő fokozatnál magasabbra a készüléket! Pár percet veszít vele, de haja meghálálja, nem szárad túlzottan ki és a hajbalzsam, amit használ is eredményesebb lesz. Hőfok 1-es, fordulatszám lehet magas, viszont tartsa a készüléket legalább 10-15 cm-re a hajától. Bízza a levegő áramlására haja szárítását, ne a forróságra! Amennyiben hajmosás után rövid időn belül utcára lép téli időjárási viszonyok alatt, a szárítás utolsó percében fúvassa át haját szobahőmérsékletű levegővel.

„Félig megszárítom, a többi majd magától megszárad!”

A felületesen megszárított haj a nyári melegben befülledhet. Nem a férfiak rövid hajára gondolunk, vagy a rövidebb hölgy viseletekre, hanem a vállig érő, váll alá leomló, hosszú hajzatra. Egy nagyobb hajtömeg alá beszoruló levegő könnyen kellemetlen viszketést okozhat, kapargatást és ennek végkimeneteleként elfertőződést vonhat maga után. Nem kell túl meleg levegővel, de fúvassuk át alaposan. Időbe ugyan beletelik, de a kellemetlenségek enyhülnek, illetve ki sem alakulnak.
Téli időszakban pedig egyértelmű. Hiába enyhébb az időjárás az utóbbi évekbe, ha a haj nem is, de a fejbőr megfázik. Akár be is gyullad, korpásodik és nehéz idők elé néz, aki ebbe beleesik.

Kifésülés és nem hajtépés?

Fésülködjön okosan és már nem is utálja annyira! Ne fentről, lentről indítson. Lentről felfelé, a szabad kézzel segítve a hajnak. Kezével tartson ellent a húzásnak, ne hagyja magára a hajat. Egy frissen mosott hajnál ez kulcs fontosságú. A fejbőr felmelegedett, lágy, a haj eleve nehezebb vizesen és ha még ezt húzzuk is… Egyik kézzel óvatosan megfogjuk a hajat másikkal fésüljük. Hihetetlen tehertől mentesülnek a hajhagymák ez által kevesebb haj marad a fésűben.

A haj és a törölköző.

A vizes haj törölközővel történő szárítása nem kell feltétlen dörzsöléssel járjon. A veszett rángatózást váltsa fel egy kíméletes felitatás. Terítsük a törülközőt a hajra, gyakoroljunk rá kis nyomást, és ezt ismételgessük egyik-másik oldalon. Hosszabb hajat vegyük két oldalról az anyag közé és kicsit összenyomva préseljük ki a vizet. Kevésbé hullik, törik a haj, a vége is kevésbé nyílik szét, ha nem dörzsöljük lendületesen.

Tegyünk-e fel póthajat?

A póthaj viselése egy egészséges hajállomány esetében, főként alkalmanként hordva, kevés veszélyt hordoz magába. Ügyelni kell a szép felhelyezésre illetve a póthaj tisztaságára. Egy meggyengült hajállomány esetében viszont mondhatni ellenjavallt.  Az egyébként is erőtlen állapotú hajzathoz különféle módokon hozzácsatolt tincsek egy plusz súlyt jelentenek, amelyek mind a fejbőrt mind pedig a hajszálakat terhelik.  Ennek eredménye nem lehet más, mint a beavatkozás által érintett terület, a fokozott terhelés miatt kiritkul, akár irritálttá válik, megkeserítve ezzel a mindennapokat.

Mi az, ami a hajnak (is) nagyon fontos?

Nem is csak a hajzatnak, teljes szervezetünknek fontos a keringés. Egy lelassult keringés következménye egy erőtlen szervezet, nincs energiája, nincs tartása. Ugyan így a hajzatnál, ha a körülötte lévő keringés lelassul, akkor nagyban befolyásolja az élettani tulajdonságokat. A megoldást nem feltétlenül különféle szerekben kell keresni, hanem egy nagyon régi és ma is remekül alkalmazható módszerben, a masszázsban. A napi rendszerességű fejbőrmasszázs segít felélénkíteni a keringést. Mindössze két kezünkre és 3-5 perc időre lesz szükség. Figyelem, nem dörzsöljük a fejbőrt, okozva ezzel akár hajhullást, hanem átmozgatjuk, az ujjak egyhelyben maradnak, a fejbőr mozog a koponyacsonton. Finoman végezzük a mozdulatokat, ha fájdalom érzet van, akkor abba kell hagyni, majd a következő alkalommal folytatni. Mindig legyen tiszta a kezünk!

Feszült vagyok, ettől hullhat?

Nem csak hullhat, zsírosodhat, korpásodhat. A munkahely, az oktatás vagy éppen a család körül felhalmozódó idegi feszültségtől, ha nem is közvetlenül, de bizony károsodhat a haj. A kialvatlanság, rendszertelen (egyoldalú) táplálkozás, ingerlékenység, jól ismert, sokat hallott következmények.

Mivel sokan úgy gondolják, hogy ezt lehet bírni, meg lehet szokni, általában elérnek addig a határig, amikor érezhetővé válik, hogy ez nem feltétlen igaz.

Kevéssé vannak komolyan véve mind azon módszerek, amikkel érdemes felvenni a harcot saját magunk épségének megtartása érdekében. Ha képes ellazulni, akkor yoga, vagy meditáció. Ha nem akkor kezdjen aktív kikapcsolódással, sporttal. A futás is akkor lesz élvezet, ha koncentrál, figyeli légzését, ezáltal eltereli figyelmét minden másról és magára fókuszál. Ne legyen a mozgás kényszer.

A mozgás által a keringés javul, a szervezet aktiválódik, ami jótékony hatással lesz testi-lelki létünkre és hajzatunkra egyaránt.

További témák:

Eszünk vagy táplálkozunk?

Ha valaki túlzottan gyakran látogatja az iroda melletti pékséget vagy a sarki kínait, akkor ott már pusztán evésről van szó. Általában nincs idő, sok esetben akarat sem a tudatos táplálkozás kialakítására. Nehéz dolog, semmi kétség, olyan élelmiszerekből készült ételeket fogyasztani, amelyek igen kevés helyen lelhetőek fel. Ritka az olyan vendéglátóhely ahol a currys rizsnél tovább látnának. Keresse gabonák közül a bulgurt, kusz-kuszt, kölest, zabot, fogyasszon zöldséget, gyümölcsöt, ha nem is a vitamintartalma, hanem a rostok miatt. Ha kedveli, ne feledje a húsokat sem, csirke, nyúl, vad vagy akár marha, amiket ha lehet, panír nélkül és saját zsiradékában sülve fogyasszon. Ha (t)eheti próbálja meg tartani a klasszikus étkezési formát, tehát reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora. Ha van tízórai és uzsonna, kisebb mennyiségű ebédre lesz szükség. Kiegyensúlyozódik az étkezések aránya, a szervezet egyenletesen és folyamatosan dolgozza fel a bevitt táplálékot, kimondottan éhség érzet nem alakul ki. Működése lehetővé teszi a folyamatos energiaellátást.

További témák:

A testünk 80%-a víz!

A napi ajánlott folyadékfogyasztás testsúly kilogrammonként 0,03 Liter, tehát egy átlagosnak mért felnőttnél ez 1,5-2 liter (ennél több is lehet) naponta. Természetesen a reggeli kávé nem számít bele, főként mert vízhajtó hatású. Jó, ha fogyasztunk gyümölcslevet, de sajnos az sem váltja ki azt, aminek semmi íze, emiatt abszolút unalmas, a vizet. Pedig ennek fogyasztása létszükséglet, jótékony hatásának köszönhetően felfrissül, élénkül a szervezet, egészségesebb lesz a veseműködés, feltöltődik a bőrünk és visszanyer rugalmasságából. Természetesen a hajzat számára is elengedhetetlen, befolyással van a fejbőr feszességének állapotára és a hajhagymák körüli keringésre és a vízháztartásra.

Vissza a főoldalra