Kopaszodás

Jelentkezem hajvizsgálatra

Kopaszodás, kopaszság, Androgen Alopecia

Ha zavarja a kiritkult haja, vagy már a kopaszodás szélén áll kérjen szakértői véleményt most! A hajanalitika megmutatja mit kell tennie ahhoz, hogy megállítsa haja elvesztését. Olvassa át az információkat és járjon mielőbb a végére! Segítségünkre számíthat!

 

A kopaszság egyszerűen kifejezve nem más, mint egy hajhullásos folyamat végeredménye. Tehát hajhullásból, hajritkulásból alakul ki és felismerhető jegyeket hordoz. Minél korábban ismerjük fel a problémát annál nagyobb az esély a sikeres rehabilitációra. Kiismerni magunkat a különböző kopaszodásos probléma között koránt sem egyszerű. Talán elég, hogy ha egy nőknél kialakuló férfias kopaszodást említünk.

 

Két főbb fajtája:

Női vagy nőies kopaszodás, ezen belül:

  1. Feminin jellegű kopaszodás esetében a fejtetőn kezdődő folyamatról beszélünk. Fokozatosan ritkul a haj, nem alakul ki élesen határolt folt, a terület folyamatosan növekszik. A leggyakoribb női hajritkulás, kopaszodás forma. Fázisait a Ludwig skála mutatja.
  2. Maszkulin jellegű esetről van szó akkor amikor a férfiaknál jellemző módon a fejbúb felöl indul a ritkulás majd kopaszodás alakul belőle, húzódik a homlok irányába előre. Sajnos a hölgyeknél ez rendszerint hormon problémára utal, rosszabb, ritkább esetben daganatos megbetegedések előjele is lehet.

Kialakulás összefüggésbe hozható tehát a hormon háztartásban létrejött elváltozásokkal, örökletes tényezőkkel, a klimax időszakával illetve magával az idősödés folyamatával.

 

Férfias kopaszodás

Ez esetben is ritkulással indul a folyamat és jellemzően a homlok-halánték területén fedezhető fel, hogy a hajkontúr vonala megváltozik, hátrafelé húzódik. Kihangsúlyozódik egy (felülnézeti) „M” forma, oldalról háromszög formában jelenik meg, sőt, sokszor „Mickey egér” jelenségnek is nevezik. Ezzel akár egy időben, de lassabb folyamatként indul meg a női kopaszodásnál említett maszkulin jelleg, tehát a fejbúb területe gyengül, ritkul és húzódik előre. A végkifejlet, mikor e két irány összeér. Szemléltető eszközként kiváló anyag a Hamilton Norwood skála, mely jól láthatóan mutatja be ezt a fajta kopaszodás folyamatot.

Ennek kialakulásában is szerepet játszik a hormon egyensúly felborulása, az idősödés folyamata hasonlóan a nőies kopaszodás esetében. Az örökletesség kérdése férfiak esetében megosztja a szakembereket.

Röviden annyit erről, hogy a férfiaknál erősebb a hajlam a kopaszodás kialakulására, a nőkhöz képest magasabb androgén szint miatt is. Ugyanakkor az androgén kopaszodás kialakulása nem vezethető vissza egyetlen tényezőre, több gén és sok környezeti körülmény is szerepet játszik. Megállapításra került viszont, hogy a kopasz apák fiai 2,5x nagyobb valószínűséggel kopaszodnak maguk is, mint a nem kopaszodó apák gyermekei.

A The Institute of Trichologists megfogalmazása szerint a férfias jellegű kopaszodás egy diffúz, elgyengülési folyamat a fejtetőn, ritka számba veszi, hogy oldalt vagy hátul is eltűnne a haj, bár öregkorban előfordulhat. Hivatkozik a Norwood skálára és az androgén hajhullás okai közé sorolja a genetikai hajlamot, a tesztoszteron hormont és magát a kort. Állításuk szerint az öröklődés leggyakrabban anyai nagyapa eredetű.
Jogosan említi, hogy a tesztoszteron hormon az ún. 5-alpha-reduktáz enzim hatására di-hydro tesztoszteronná alakul, ami a szóban forgó jelenséget eredményezi.

Fontos, a foltokban kialakuló hajvesztés nem ebbe a kategóriába tartozik! Foltos kopaszodás problémáját más szemszögből is vizsgáljuk!

 

Kezelése:

Fontos tényező, hogy mennyire előrehaladott állapotú a kialakult állapot. Az Androgen Alopecia esetében is minden elvesztegetett hónap hatványozza a visszafordító kezelés idejét. Az alvó hajtüszőket megfelelő eszközökkel fel kell ébreszteni, a sejtműködést aktivizálni ezzel elősegítve a hajszálak képződését. A növekedő hajszálakat természetesen megfelelően táplálni kell, amihez a felhasznált gyógynövény kivonatok mellett egy tápláló étrend is szüksége lesz.

 

Ne adja fel idő előtt a kopaszodás elleni küzdelmet! A megfelelő szakértői segítség mellett jelentős javulást érhet el. Tegyen meg amit tud és ne mondjon le hajáról!

Derítse ki, mi az oka és hogyan kezelheti eredménnyel! Mi segítünk!

Jelentkezzen online, most 10% kedvezménnyel!

Jelentkezem hajvizsgálatra